Podzimní sezóna 2019, úspěšná nebo…..?????

21.02.2020 11:15

Podzimní sezónu 2019 si můžeme připomenout pohledem na fotodokumentaci rodičů Pospíšilových. Krásné fotky (lepší než od profíků na závodech) nás vrátí o pár měsíců zpět, abychom si připomněli úspěšná i méně neúspěšná vystoupení našich děvčat v rámci absolvování závodů spadajících do hodnocení Českomoravského poháru (ČMP) i přebornických a mistrovských soutěží uplynulé sezóny.

V soutěžích ČMP jsme měli celkem 7 skladeb: 0. B  - 1 skladba,  0.A - 2 skladby, I. kat. – 2 skladby (obruče modré a žluté), II. kat. – míče, III. kat. – švihadla.

Absolvovali jsme celkem 4 závody ČMP, některé skladby pouze 3, protože se závod v Českých Budějovicích kryl s Přeborem Prahy a to byl postupový závod na MČR, kterému jsme dali přednost vzhledem k možnému postupu na MČR.

Nejmladší holčičky 0. B kategorie se skladbou Ša-la-lí si vyzkoušely stát na stupních vítězů 2x. A to v Mariánských Lázních, kde obsadily 2. místo a v Českých Budějovicích, kde byly 3. V ostatních závodech se umístily na 4. (Ústín.l.) a 5. místě (Plzeň). Právě ta úspěšnější umístění jim zajistila postup do celorepublikového finále. Celkové 5. místo ve finále můžeme považovat pro holčičky za úspěch, i když v minulých letech jsme tuto kategorii suverénně vyhrávali.

Do kategorie 0. A jsme vkládali velké naděje, protože v obou skladbách už byly ostřílené závodnice zvyklé vyhrávat.  Úspěšnější skladba s pracovním názvem Dračice v prvních dvou závodech potvrdila naše očekávání a vyhrála, ale velmi hezká skladba z VS ZP Praha nám šlapala na paty a v dalších závodech i ve finále ČMP nás převálcovala. V Českých Budějovicích a v Ústí si děvčata vyzkoušela i další nižší stupínky vítězů a to 3. a 2. místo. I přesto, že jsme se ve finále ČMP museli sklonit před uměním děvčat i trenérek z VS ZP Praha, 2. místo pro nás i pro děvčata bylo nádherným výsledkem a odměnou za velkou dřinu v tělocvičně.

Druhá skladba kategorie 0. A Balleríny předvedla dle umístění vyrovnaný výkon, 2x se umístila na 4. a 2x na 5. místě. Ve finále ČMP skončily na 9. místě. Bohužel letos jim výkon na medaile nestačil. Pevně doufáme, že výsledky je budou motivovat k ještě lepším výkonům v další sezóně.

Výsledky I. kategorie a děvčat s modrými obručemi byly jako na houpačce. Od 1. místa v Mariánských Lázních až po 5. místo v Ústí n. L. přes 4. a 3. místo v Plzni a Českých Budějovicích. Vzhledem k tomu, že Modré obruče cvičily ve stejném složení stejnou skladbu z loňska, očekávali jsme o něco lepší umístění. Opět se ukázalo, že pokud děvčata předvedou obě provedení skladby bez velkých chyb, tedy pádů, skončí vždy na medailových místech, což se potvrdilo i ve finále ČMP, kde děvčata skončila na 3. místě.   Konec sezóny se bohužel neobešel bez zdravotních problémů, které narušily i tréninkový proces a tím i jistotu cvičení celého kolektivu.

Děvčata se žlutými obručemi cvičily v této kategorii první rok, tedy poprvé držely obruče v ruce a nutně se to muselo na výkonech projevit (9. a 8. místo) Žádné velké úspěchy jsme nečekali, přesto si děvčata zaslouží velkou pochvalu zejména za 2. místo z Ústí n. L., kde excelovaly předvedením obou provedení skladby bez pádů a hrubých chyb a po zásluze porazily i mnohem zdatnější kolegyně jak z našeho klubu, tak i z jiných oddílů. Bohužel tento jediný super výkon jim však nestačil na postup do finále ČMP.

V II. kategorii děvčata s míči předvedla naprosto vyrovnaný výkon, i přesto, že v této kategorii cvičí první rok a s technikou cvičení s míčem všechna statečně bojovala. Děvčata se zúčastnila třech závodů ČMP a ve všech se umístila na krásném 2. místě, když nevyužila některých horších výkonů svých soupeřek a také chybovala, takže jim ve všech závodech zlaté medaile utekly. Bohužel stejně jako Modré obruče, postihly tuto skladbu také zdravotní problémy, a tak jsme obětovali účast ve finále ČMP, aby se děvčata stačila uzdravit na Přebor Prahy a mohla se kvalifikovat na MČR.

Ve III. kategorii nás reprezentovala nejstarší děvčata ve cvičení se švihadly. Skladbu, kterou děvčata cvičila už v loňském roce jsme byli nuceni doplnit o Magdu Mastníkovou, která musela hodně výkonnostně dohánět ostatní děvčata. Nicméně se s tímto hendikepem vyrovnala výborně a byla platnou členkou kolektivu. Děvčata se zúčastnila třech závodů ČMP a ve všech se umístila na 4. místě. Finále se jim však vůbec nepovedlo a skončila až na 8. místě. U této skladby se projevila celková zhoršená tréninková morálka, která se pochopitelně odrazila i na výkonech děvčat. Bohužel se jim ani jednou ze všech provedení nepovedlo zacvičit bez pádů a hrubých chyb.

Přeboru Prahy konaného 9. 11. 2019 se zúčastnily 4 skladby. 3 z nich se nominovaly na MČR všechny z 2. místa. Nutné je podotknout, že Modré obruče absolvovaly v jeden den 2 závody a to v Českých Budějovicích a pak se přesouvaly do Prahy, aby mohly postoupit na MČR. Byl to náročný den jak pro závodnice, tak pro trenéry

MČR se konalo poprvé v Lázních Kynžvart 1. 12. 2019 a na medailová místa se nám bohužel nepodařilo dosáhnout. I přesto 2x 4. místo (Modré obruče a Švihadla) a 1x 5. místo (Míče), můžeme ve velké konkurenci skladeb z celé republiky považovat za úspěch a doufáme, že umístění bude pro děvčata hnacím motorem pro to, se nadále zlepšovat, a správně se motivovat do další „společkové“ sezóny.

 

Za SK MG Stodůlky Praha

Šárka Panská, vedoucí trenérka SK MG Stodůlky Praha

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

uhelky@gmail.com

Vytvořeno službou Webnode